19-7-2025 Franse parachutist SAS Alain Pignon (100) overleden

De bevrijding van Appelscha op 13 april 1945

Vandaag lees ik op de site van RTV Drenthe dat de Franse parachutist Alain Pignon op 100 jarige leeftijd is overleden

Alain Pignon uit Frankrijk is eind vorige maand op 100-jarige leeftijd overleden. Als parachutist landde hij tijdens de bevrijding van Drenthe in 1945 bij Wateren, om daarna Appelscha te bevrijden. Na het overlijden van Pignon zijn er nog drie Franse parachutisten in leven die tijdens Operatie Amherst in Nederland zijn gedropt.

Pignon werd op 12 december 1924 geboren in Tunis. Hij haalde in de oorlog zijn parachutistenkwalificatie en op 30 mei 1944 sloot hij aan bij de elitetroepen van de 3e Special Air Service (SAS), een Britse eenheid waar Franse parachutisten deel van uitmaakten. De 3e SAS speelde een belangrijke rol bij de operatie rondom de Franse plaats Sennecey-le-Grand, waarbij troepen een Duits konvooi wisten te verrassen. Pignon was de laatste overlevende van de operatie.

Bevrijding Appelscha

Later in de oorlog werd de 3e SAS ook ingezet tijdens Operatie Amherst, het offensief dat voor de bevrijding van Noord-Nederland moest zorgen. Zo'n 700 parachutisten landden verspreid over Drenthe om de Duitse bezetters te verdrijven. In de nacht van 7 op 8 april zetten ongeveer 60 Franse parachutisten, verspreid over vijf groepen (zogenaamde sticks), voet aan de grond op de Drents-Friese grens.

Door het slechte weer landde de stick van Collery, waar Pignon onderdeel van was, niet op de geplande droplocatie. "Maar bij de boerderij van Rooks bij Appelscha verzamelden de vijf sticks zich om hun operaties uit te gaan voeren", vertelt Geert Veen van de Historische Vereniging Appelscha.

Alain Pignon, Franse parachutist van de SAS in de Tweede Wereldoolog

 

"De Franse parachutisten hadden de opdracht gekregen om verwarring te zaaien achter de Duitse linies", legt Veen uit. "Ze moesten belangrijke bruggen en kruispunten bewaken voor de geallieerden." Het plan was dat het gebied rondom Appelscha binnen 72 uur bevrijd zou zijn, maar door de tegenstand van de Duitsers reden de Canadezen pas op 13 april Appelscha binnen.

Nooit teruggekeerd

Veen vertelt dat, voor zover bekend, Pignon nooit is teruggekeerd naar Appelscha bij een herdenking van de bevrijding. "We hebben veel bekende namen van parachutisten in het verleden gezien, maar daar kwam je de naam Pignon nooit tegen."
Henk Brink van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten 1945 sprak Pignon een paar jaar geleden nog wel bij een herdenking in Sennecey-le-Grand. "Ik heb daar kort even met hem gepraat, hij kwam mij pas bekend voor toen ik hem daar trof. Maar hij was daar een van de mensen met wie iedereen op de foto wilde, of een praatje mee wilde maken."
De stichting van Brink organiseert elk jaar nog een herdenking voor de Franse parachutisten die in Nederland zijn geland tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik kan me niet herinneren dat Pignon ooit terug is geweest naar Nederland."

Nog drie over

Na het overlijden van Pignon zijn er nog drie Franse parachutisten in leven die tijdens Amherst in Nederland zijn gedropt: Michel Nerot, Armand Bouilloux en Achille Muller. Laatstgenoemde heeft in 2023 zijn verhaal over de bevrijding in Drenthe nog gedaan bij RTV Drenthe.
"Dit jaar, toen we de bevrijding van 80 jaar geleden herdachten, waren er nog 24 Fransen op bezoek. Dat zijn dan vaak kinderen of kleinkinderen van Franse parachutisten. In Frankrijk wordt het heel erg gewaardeerd dat wij hier de parachutisten nog eren", aldus Brink.

Bron: RTV Drenthe