Op woensdagmiddag 28 oktober 2015 waren we in Assen-Oost, waar op verschillende plaatsen struikelstenen werden onthuld. Een initiatief van de Stichting Struikelstenen Assen, die het doel heeft speciale stenen te laten maken voor alle slachtoffers die door naziterreur in de Tweede Wereldoorlog vanuit Assen naar de concentratiekampen/werkkampen zijn weggevoerd en vermoord of gefusilleerd. De slachtoffers zijn Joodse mensen, verzetsstrijders, homoseksuelen, religieus vervolgden zoals Jehovah’s Getuigen en Roma & Sinti. De stenen worden in het trottoir geplaatst voor of vlakbij het laatst bewoonde huis van het slachtoffer. Op elke struikelsteen, een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, wordt een geelkleurig messing plaatje bevestigd met daarop de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.
Ter nagedachtenis krijgt ieder slachtoffer een eigen steen. Dit project staat niet op zichzelf. Inmiddels worden er in diverse plaatsen in Nederland struikelstenen gelegd. In het noorden zijn dit o.a. Groningen, Haren, Meppel en Zuidlaren. De struikelsteentjes worden gemaakt door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig die hiermee in Duitsland begonnen is en waar struikelstenen Stolpersteine genoemd worden.

Alvorens we op diverse locaties in Assen-Oost de onthulling van struikelstenen bijwoonden, waren we getuige van de onthulling van een plaquette op de gevel van het gebouw van de voormalige inrichting Licht en Kracht, thans GGZ aan de Denneweg 9 in Assen, waar op 9 en 11 maart 1943 20 Joodse bewoners zijn weggevoerd.

Er was een grote opkomst...