Erik Jellema

Erik Jellema is bij mij bekend als een zeer deskundige Battlefield Guide die verbonden is aan de Vrenden van het Airborne Museum maar ook is hij battefield Guide voor Battlefield Tours van Joël Stoppels

Als het mogelijk is neemt hij speciale gasten en/of familieleden van veteranen mee in zijn 1944 Willy’s jeep. Dat geeft een extra dimensie aan het volgen in de voetsporen van eenheden of individuen.

Als zeer geïnteresseerde in de operatie Market Garden heb ik al talrijke battlefield tours met hem gemaakt in de omgeving Arnhem en Nijmegen. Altijd heel leerzaam en een gedegen uitleg van de militaire aspecten. Tijdens zijn battlefield tours toont hij veelvuldig foto's zodat een vergelijking op het slagveld van destijds te maken is, toont hij kaarten van de situatie en citeert hij uit boeken die hij dan bij zich heeft met relevantie van de tour die gemaakt wordt.

Erik Jellema heeft het nodige meegemaakt als commandant van de eerste Nederlandse infanteriecompagnie  in Srebrenica. Erik was een officier die meehielp in moeilijke omstandigheden de missie in Srebrenica op gang te brengen. Niet voor niets droeg zijn Bravo-compagnie als bijnaam First-in. Vandaar ook de titel van zijn boek First-In. Met redactie van Christ Klep, die ik regelmatig gezien heb op TV in het NOS Sebrenica Journaal  in 2020 waar hij uitleg geeft over het militaire verloop in 1945 omtrent deze moslim enclave. Het was in dat jaar 25 jaar geleden dat dit drama plaats vond.