Stanley Butterworth is donderdag 20 februari 2020 op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Winnipeg in Canada overleden. Butterworth stond in Groningen en omgeving bekend als 'De Bevrijder van Groningen'.

Deze foto maakte ik van Stanley Butterworth in Delfzijl in 2015. Hij toonde mij zijn medailles.

Stanley was de jongere broer van Fred Butterworth. Stanley Butterworth en zijn oudere broer Fred groeiden op in het Canadese Winnipeg. Ze waren onafscheidelijk, samen bezochten ze ijshockeywedstrijden en liepen ze een krantenwijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de levensloop van beide broers nog steeds parallel: beiden besloten vrijwillig het leger in te gaan en dienden bij het Canadese tankregiment The Fort Garry Horse. Een gepantserde verkenningseenheid van het Canadese leger. Na een intensieve militaire training in 1943 bereikten ze in september 1944 het Europese vasteland. Samen trokken ze in hun tanks op om Europa te bevrijden. Uiteindelijk kwamen ze aan bij de stad Groningen. Op 13 april 1945 ging Fred Butterworth in zijn tank voorop terwijl Stanley nog in reserve wachtte.
Paterswoldseweg
Ter hoogte van Paterswoldseweg 188 werd de tank van Fred Butterworth geraakt door een Duitse Panzerfaust en reed tegen een huizenblok aan. Hierbij vloog de tank in brand en vervolgens de huizen en kwam Fred Butterworth om het leven.
Fred Butterworth werd tegenover de plek waar zijn tank geraakt werd tijdelijk begraven.
Opname van de plek waar zich het tijdelijke graf van Fred Butterworth bevond.
Thans bevindt zich een plaquette op de gevel van het pand waar de tank tegenaan reed. Stanley Butterworth kwam al eens naar Groningen om zijn broer te herdenken en om kransen te plaatsen op de plek waar Fred stierf.
Stanley Butterworth aanwezig bij de herdenking van de Slag om Groningen aan de Paterswoldseweg 10 april 2015
Paterswoldseweg toen en nu
Op 15 maart 2015 stonden we aan de Paterswoldseweg 188 waar Fred Butterworth uit Canada in zijn tank sneuvelde op 13 april 1945.
Stanley Butterworth links, naast burgemeester Peter den Oudsten en JoŽl Stoppels van Battlefieldtours.nu
Opening dubbelexpositie Batterie Delfzijl en de Slag om Delfzijl - op de foto met de Canadese veteraan Stanley Buttersworth 9 april 2015.
Opening dubbelexpositie Batterie Delfzijl en de Slag om Delfzijl - De veteranen gingen in de Willys Jeep de dijk op 9 april 1945.
Opening dubbelexpositie Batterie Delfzijl en de Slag om Delfzijl met Stanley Butterworth, 9 april 2015.
Stanley Butterworth aanwezig bij de herdenking van de Slag om Groningen op de Grote Markt 12 april 2015