De Bendlerblock is een gebouw in Berlijn, gelegen in de Stauffenbergstraße (oorspronkelijk genoemd 'Bendlerstraße'), ten zuiden van de Tiergarten. Het was gebouwd tussen `1911 en 1914 als Rijks Marine Kantoor. Tijdens de Weimar republiek was het bovendien de zetel van de Rijkswehr Commando. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als bijkantoor van het Duitse ministerie van defensie en is voornamelijk een gedenkplaats voor het complot tegen Adolf Hitler op 20 juli 1944.

Onder leiding van de generaal van de infanterie Friedrich Olbricht, werd het centrum van het militair verzet gevormd in de Bendlerblock. Het was hier dat Olbricht operatie 'Valkyrie' ontwikkelde, een plan voor een opstand tegen Hitler. In oktober 1943 werd colonel Stauffenberg overgeplaatst naar het algemeen hoofdkwartier van het leger als chef van staven. Zijn positie gaf hem direct toegang tot vergaderingen over de situatie in het hoofdkwartier van Hitler, de 'Wolfs Lair'. Op 20 juli 1944 plaatste hij de bom onder de vergadertafel van Hitler en keerde terug naar Berlijn.

De bom ging af, maar Hitler overleefde de aanslag. Toen het nieuws dat Hitler de aanslag had overleefd, bekend werd, waren de samenzweerders niet in staat de macht in Duitsland over te nemen. Het gevolg was dat de samenzweerders in de Bendlerblock, General Olbricht, Graf von Stauffenberg, Werner von Haeften and Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim, allen deelnemers aan de opstanding, werden nog diezelfde avond werden geëxecuteerd op de binnenplaats van het gebouw door een vuurpeloton. Een vijfde samenzweerder, Generaloberst Ludwig Beck, mocht zichzelf dood schieten. Na twee mislukte pogingen werd hij dood geschoten door een sergeant.

Tijdens de slag om Berlijn eind april en begin mei 1945, gebruikte de commandant van de Berlijnse verdediging het Bendlerblock als zijn hoofdkwartier voordat hij zich overgaf aan de Sovjets op 2 mei 1945 om 06.00 uur.

Bendlerblock

Place where the plotters were shot

Bendlerblock

Von Stauffenbergs Office in the Bendlerblock.
Von Stauffenbergs Office in the Bendlerblock. Stauffenbergstraße