Steeds minder mensen kunnen hun verhalen over de bevrijding in 1945 delen. Zonde, omdat juist deze verhalen zoveel betekenen. Wageningen45 lanceert daarom de Nationale Databank Bevrijdingsverhalen. Iedereen kan hier teksten, foto’s, audiofragmenten en video’s uploaden, zodat deze bewaard blijven voor toekomstige generaties.

”Een Joodse vrouw die ondergedoken was, herinnert zich dat Amerikanen haar tijdens de bevrijding chocolade gaven. Chocolade doet haar nog steeds denken aan vrijheid. Dat soort momenten willen we vangen”, vertelt Tanja Haseloop, voorzitter van Wageningen45 in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

”Er is veel bekend over de Tweede Wereldoorlog, maar een databank puur over het moment van de bevrijding was er nog niet. Terwijl er zoveel verhalen zijn. In iedere familie. Mensen die het meemaakten weten nog waar ze waren, wat ze voelden”, aldus Haseloop.

Kaalgeschoren mensen

Alles is welkom. Oud materiaal, maar bijvoorbeeld ook interviewtjes met de buurman of oma, gefilmd met de smartphone. Ook treurige verhalen mogen gedeeld worden, benadrukt de voorzitter. ”We zien filmpjes met blije mensen op een tank, maar er was naast blijdschap ook verdriet. Hoe vind ik mijn huis terug? Komt die ene persoon nog terug? Er zijn na de oorlog mensen kaalgeschoren. Ook dat verhaal moet verteld blijven worden. Met de kennis van nu, zien we dat er veel meer grijs tussen het zwart en wit zit. Als we dat erkennen, kunnen we er ook wat mee doen in de toekomst.”

Bevrijding wordt vrijheid

Wageningen45 maakt zich op voor de komende jaren. Des te meer, omdat er straks geen mensen meer leven die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Het comité wil zich niet alleen maar richten op het herdenken van de capitulaties in 1945, maar ook de vrijheid vieren ”die we te danken hebben aan internationale militaire samenwerking”. Het bevrijdingsdefilé wordt daarom omgedoopt tot het vrijheidsdefilé. ”Ik hoop dat volgend jaar nog meer geüniformeerde militairen van NAVO-partners meelopen”, zegt Haseloop.