D-DAY is de dag van de grote beslissing. Operatie Overlord, de Langste Dag. De gealieerde invasie in Normandië.

Op die dag was het er op of eronder. Europa zuchtte onder de tirannie van de Nazi-bezetting sinds 1940. Alleen Engeland slaagde er in een Duits offensief te weerstaan na een Battle of Britain, waarbij de luchtslag om Engeland plaats vond in augustus en september 1940. Nu, 4 jaar later, hadden de vrije landen een coalitie gevormd met Engeland en de Verenigde Staten om het vaste land van Europa binnen te vallen. Hitler had gebouwd aan zijn Atlantikwall sinds 1942 en dacht van Europa een onneembare vesting te kunnen maken. Hij had zich misrekend. In één dag werd, weliswaar na enorme gevechten met name op Omaha Beach, deze Atlantische muur doorbroken en slaagden de Amerikanen er in een bruggehoofd te vestigen in de Amerikaanse sectoren Omaha en Utah . De Britten, gesteund door vije Franse troepen en soldaten uit de landen van het Gemene Best, vestigden bruggehoofden op de stranden van Gold en Sword Beach en de Canadezen tenslotte, die in 1942 een vergeefse landing hadden gedaan bij Dieppe, wisten dit keer wel een bruggehoofd te vestigen op het strand van Juno. De beslissende slag was gewonnen en hoewel er nog 11 maanden van lange bittere strijd zouden volgen, was de bevrijding begonnen.

Airborne landingen in de vroege uren van 6 juni 1944

Voorafgaand aan de landingen vanuit zee, waar de grootste amfibie-operatie allertijden op handen was en een enorme armada van geallieerde oorlogsschepen de kust van Normandië naderde, sprongen bij het krieken van de dag Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Divisie uit Dakota's. Die waren omgebouwd tot militaire vliegtuigen en werden het type C-47 Skytrain. De parachutisten sprongen bij St Mère Église om zo de toegangswegen naar de Amerikaanse invasiestranden in handen te krijgen en de aanvoer van Duitse versterkingen tegen te houden. En de Britse parachutisten van de 6th Airborne Divisie sprongen in het gebied van de Britse invasiestranden Gold, Juno en Sword bij Bénouville. Zij wisten Batterie Merville uit te schakelen, die Gold Beach bestreek en de Pegasus brug over de rivier de Orne, onder commando van Major John Howard,  te bezetten.

D-Day sprak altijd tot mijn verbeelding

D-Day heeft al vanaf het begin van mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog tot mijn verbeelding gesproken. De heldenmoed van de dappere soldaten en het enorme belang van deze operatie hielden me altijd bezig tot op de dag van vandaag. Als dit niet gelukt was dan had het er slecht uitgezien voor ons nu.

Juist nu is herdenken zo belangrijk

Het is van groot belang dat de veteranen van toen geëerd blijven worden. Vele jonge soldaten gaven het ultime offer voor onze vrijheid. Vele dappere soldaten van toen, zij die nog leven zeer oud en al rond de 100 jaar,  moeten altijd de eerbewijs krijgen die hen toekomt. Zij vochten voor onze vrijheid. Deze vrijheid wordt vandaag de dag ernstig bedreigd door de brute invasie van Rusland in OekraÍne. Opnieuw probeert Rusland door agressie een onafhankelijk land binnen zijn invloedssfeer te brengen. Net als dat Hitler dit 80 jaar geleden deed. Door de steun van het westen aan Oekraïne en de voortgaande agressie van het Rusland van Poetin lijkt het er volgens mij steeds meer op dat er binnenkort een Derde Wereldoorlog uitbreekt. Steeds vaker verbindt de agressieve leider Poetin de oorlog in Oekraïne met een strijd tegen Amerika en de NAVO. 

Battlefield Tour Normandië

Het is al weer lang geleden dat ik een aantal keren de invasiestranden in Normandië heb bezocht. De eerste keer was in 1994, toen het 50 jaar geleden was. Dat was een georganiseerde reis. Daarna ben ik zelf nog in 1999 en 2001 naar de invasiestranden geweest. In 1999 naar de Amerikaanse sectoren Omaha en Utah en in 2001 naar de Britse en Canadese stranden Gold, Juno en Gold. In 2006 bezocht ik de invasiestranden tijdens een Battlefield Tour van de VVAM met als reisleider Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum 'Hartenstein' te Oosterbeek. Zeer deskundig op het gebied van Tweede Wereldoorlog. Heb met veel genoegen al vele tours met hem gemaakt.