Nationale Holocaust Herdenking 2024
Het was dit jaar een extra beladen herdenking van de Holocaust in Amsterdam bij het Auschwitzmonument van Jan Wolkers in het Wentheimpark. Dat komt door de vreselijke terreurdaad van Hamas op 7 oktober 2023 in Israel, gevolgd door een golf van Jodenhaat in Nederland en de wereld.
Demisionair premier Rutte (we zullen hem nog gaan missen) deed omonwonden de uitspraak: "Nooit weer Auschwitz lijkt holle frase geworden." Ik vond het een mooie indrukwekkende herdenking en ben dankbaar dat die in ieder geval in alle waardigheid is verlopen. Gelukkig geen geluid van protest gehoord, want daar was ik wel bevreesd voor. Het is moeilijk te bevatten in wat voor land en wereld we leven. Dat de palestijnen hier staan te schreeuwen en dat Israeliërs worden gegijzeld door de Nazi-Hamas terreurorganisatie het nieuwe normaal lijkt te worden. Daar komt de wereldgemeenschap niet tegen in verzet.
Tijdens de jaarlijkse Holocaustherdenking heeft demissionair premier Mark Rutte fel uitgehaald naar de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober. Ook sprak hij zondag zijn bezorgdheid uit over "een golf van anti-Joodse reacties" sinds die aanval.
De herdenking van de Holocaust werd gehouden bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Amsterdamse Wertheimpark. Bij de herdenking spraken onder anderen burgemeester Femke Halsema en Rutte.
Een "doelbewuste en geregisseerde moordpartij" noemde Rutte de Hamas-aanval van 7 oktober. "Met gijzeling, verkrachting, verminking als de meest smerige wapens om angst en terreur te zaaien. En met kort daarna een golf van anti-Joodse reacties die er, ook in ons land, toe leidde dat scholen en synagogen beveiligd moeten worden."
Ook betreurt Rutte het dat mensen zich weer onveilig voelen: "Weer openlijk antisemitisme. Alsof 'nooit meer Auschwitz' een holle frase is geworden." Hij benadrukte dat we dat niet mogen toestaan. "En we zullen het niet toestaan."
Tijdens zijn speech stond Rutte ook stil bij de noodzaak om over de huidige situatie in Gaza te spreken. Hij zei "morgen en alle dagen daarna" weer met iedereen in gesprek te zullen gaan over de oorlog in Gaza.
"Dat open en kritische gesprek moet worden gevoerd - ook over en met Israël. Maar niet vandaag. Niet op de dag dat we zes miljoen slachtoffers van de Holocaust herdenken."
Halsema: 'Extra pijnlijk voor overlevenden van Holocaust'
Burgemeester Halsema zei het extra pijnlijk te vinden dat overlevenden van de Holocaust "getuige zijn geweest van de verschrikkingen op 7 oktober en van het antisemitisme dat in ons land en in Amsterdam weer oplaait".
"Dat zij in hun laatste levensjaren kampen met angst en zorgen over de toekomst van hun kinderen en hun kleinkinderen: mogen zij nog zijn wie ze zijn?", vroeg Halsema zich hardop af.
Volgens Halsema is niets in de geschiedenis vergelijkbaar met de volkerenmoord op Joden, Roma en Sinti. "Maar zij is een waarschuwing voor de hele mensheid, nu en in de toekomst, over de gevolgen van haat, uitsluiting, racisme en discriminatie, van wie dan ook."
Het is 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz is bevrijd. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseerde de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Daar ging een stille tocht door Amsterdam aan vooraf.