5-5-2025 Bevrijjdingstour Appingedam Farmsum

Op 5 mei 2025 reedeen indrukwekkende colonne van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog de historische route die 80 jaar geleden door de Canadese bevrijders werd afgelegd. De tour startte om 09:00 uur bij het Bevrijdingsbos in Noorddijk (Groningen) en ging via verschillende plaatsen, waaronder Appingedam en Farmsum, met als eindpunt het 5 mei feest in Farmsum.

Onderweg waren er optredens van Kelowna’s Pipes and Drums and dancers uit Canada en de Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen. Daarnaast werd er traditionele bevrijdingssoep en chocola uitgedeeld aan toeschouwers.

Op 5 mei 2025 stonden wij langs de straten van Appingedam en Farmsum, vol verwachting en ontzag. De lucht was helder, de vlaggen wapperden trots en overal klonk muziek en geroezemoes van mensen die samenkwamen om de vrijheid te vieren.

Toen de eerste militaire voertuigen in zicht kwamen, voelde het alsof de tijd werd teruggedraaid naar 80 jaar geleden, toen Canadese troepen hier langs trokken om Nederland te bevrijden. Jeep na jeep en imposante legervrachtwagens reden langzaam door de historische straten, de bemanningen zwaaiend naar het publiek. Het was alsof we de bevrijders eerden die ons land ooit uit de duisternis trokken.

In Farmsum, waar op 2 mei 1945 de Slag om de Delfzijl-Pocket eindigde met de overgave van de Duitse commandant, werd het extra indrukwekkend. De geschiedenis voelde tastbaar. Hier werd destijds fel gevochten om de laatste bezette gebieden van Nederland te bevrijden. Vandaag stond Farmsum niet meer in het teken van strijd, maar van herdenking en feest.

Wat een ontroerend moment. De klanken van de Pipes and Drums brachten niet alleen een indrukwekkende sfeer, maar ook een diep historisch besef. 80 jaar geleden weerklonk deze muziek eveneens, toen de Canadese bevrijders eindelijk arriveerden en de bevrijding een feit werd.

Terwijl de melodieën door Farmsum en Appingedam galmden, leek het alsof we even terug werden gevoerd naar die tijd. De emotie was voelbaar—een eerbetoon aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. De opzwepende tonen, de diepe klanken van de doedelzakken en de ritmische drumslagen lieten niemand onberoerd.

Wat een prachtige manier om 80 jaar vrijheid te herdenken. 

De Canadese bevrijders speelden een cruciale rol in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Eerste Canadese Leger was verantwoordelijk voor het bevrijden van grote delen van West-Nederland, waaronder steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Hun inzet begon al eerder, met belangrijke veldslagen zoals de Slag om de Schelde, die ervoor zorgde dat de geallieerden toegang kregen tot de haven van Antwerpen. Canadese troepen vochten ook in de Slag om Normandië en de Slag om Caen, waardoor ze een sleutelrol speelden in de bevrijding van Europa.

Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger in Nederland zich over, en de Canadezen trokken de steden en dorpen binnen, waar ze met open armen werden ontvangen. Na de bevrijding bleven veel Canadese soldaten nog maandenlang in Nederland, pas in februari 1946 keerden de laatste militairen terug naar Canada.

Hun bijdrage aan de oorlog was enorm: meer dan een miljoen Canadezen dienden in de strijdkrachten, en 45.000 soldaten verloren hun leven. Hun moed en opoffering worden nog steeds herdacht, onder andere tijdens Bevrijdingsdag en bij monumenten door heel Nederland.

Fotoreportage van de bevrijdingstour

Bekijk nu de fotoreportage die ik gemaakt heb van de bevrijdingstour in Appingedam en Farmsum.