10-5-2025  Vandaag 85 jaar geleden viel nazi-Duitsland Nederland binnen

Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen als onderdeel van het militaire plan Fall Gelb, bedoeld om de Lage Landen en Frankrijk te bezetten. De aanval begon in de vroege ochtend met bombardementen en parachutisten die strategische locaties probeerden te veroveren.

Nederland had zich voorbereid door mobilisatie, maar kon de Duitse overmacht niet tegenhouden. De strijd was hevig, vooral bij de Grebbeberg, waar Nederlandse troepen probeerden stand te houden. In Rotterdam werd op 14 mei een verwoestend bombardement uitgevoerd, waarna Nederland zich op 15 mei moest overgeven.

In Zeeland werd echter nog twee weken langer doorgevochten, mede door de aanwezigheid van Franse troepen. De Duitse inval betekende het begin van een vijfjarige bezetting van Nederland.

In het licht van de huidige internationale toestand hoop ik van harte niet op een morgen wakker te worden en te horen dat Rusland de aanval heeft geopend op de NAVO. Dat zou zo maar kunnen gebeuren als de grenzen van Finland en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen worden overschreden door Russische troepen. 

Het moet ongetwijfeld heel dramatisch geweest zijn voor de Nederlanders om wakker te worden op 10 mei 1940 en het gebrom van Duitse vliegtuigen te horen. Om acht uur die ochtend was er een nieuwsuitzending en hoorde men dat het oorlog was.

Duitse troepen op de hoek van de Korperweg Schulphoek, Rotterdam 10 mei 1940

Duitse Fallschirmjäger springen boven Nederland, mei 1940 (let op de Fokker G.1 rechtsboven in beeld).

Blitzkrieg in het westen

De Blitzkrieg in West-Europa begon op 10 mei 1940, toen nazi-Duitsland een snelle en verrassende aanval uitvoerde op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. De strategie was gebaseerd op snelheid, verrassing en de gecombineerde inzet van tanks, gemotoriseerde infanterie en luchtmacht.

Belangrijke gebeurtenissen:

  • Nederland, België en Luxemburg werden binnen enkele dagen onder de voet gelopen.
  • Frankrijk werd verrast door een Duitse aanval via de Ardennen, een route die als onbegaanbaar werd beschouwd.
  • Parijs werd op 15 juni 1940 ingenomen zonder veel verzet.
  • Duinkerken werd het toneel van een massale evacuatie van Britse en Franse troepen.
  • Frankrijk capituleerde op 22 juni 1940, waarna het land werd verdeeld in een bezet gebied en het Vichy-regime.

De Blitzkrieg was zo effectief dat Duitsland binnen zes weken West-Europa grotendeels had veroverd.